have Problems with Update v5.6.2 [SOLVED]

Any issues with the XWAU or X-Wing Alliance? Please let us know here!
Post Reply

have Problems with Update v5.6.2 [SOLVED]

Flash
Recruit
Posts: 3
Joined: Fri Jun 30, 2023 7:58 am

Post by Flash » Fri Jun 30, 2023 8:33 am

hi friends,

first i have to say thank you for all your efforts to keep this game jewel alive.

i played xwa a while ago and all went well, no probs with megapatch 2020, all following patches until v5.0 are working fine.

but now i installed the v5.6.2 fix pack and i have a problem when i try to land.
for example, if i land at azzamen base, a cutscenes should normally starts. but now i`m stuck at every landing sequenzes, the ship stucks and it seems that xwa is crashing but if i hit escape key i come instantly to the after mission menu.
i also have randomly slowdowns now in the ships menu (menu with blue globe, mainhall). i disabled all special effects via babu frics configurator, problem still persist. i also tried several resolution modes, no luck.
if i switch back to patch v5.0 everything runs fine.

any idea what could be causing this ?

i have no ctd, so i have no chrashlog. i have a rtx3080ti, 64gb ram, windows 10, all updates are current.

Another question: is it possible to increase the font resolution in 4K?

regards flash
Last edited by Ace Antilles on Sat Nov 11, 2023 9:15 pm, edited 1 time in total.
Reason: Solved

User avatar
m0rgg
XWAU Member
Posts: 251
Joined: Wed Apr 01, 2020 10:33 pm

Post by m0rgg » Sat Jul 01, 2023 6:49 am

Sorry to hear about your issues.Some additional information
- What is your monitor and windows refresh rate?
- Does it only happen in events that trigger a video cutscene? Or also the default landing sequence with external camera?

Some things to try:
- A clean install with default config
- Update your hooks with XwaHooksSetup

Flash
Recruit
Posts: 3
Joined: Fri Jun 30, 2023 7:58 am

Post by Flash » Sat Jul 01, 2023 6:54 pm

hi, thanks for your fast reply,

i play via TV LG 55" and 120 hz/fps. i decreased the refresh rate to 60 fps and all is fine now, thank you for your advice regarding refresh rate.

and yes, it ihappened during the default landing sequenz with external camera.

a little advice and a problem is solved, sometimes it's so simple.

btw., is there a solution for the text issue in 4k resolutions?
i have to play in lower resolution because the text is way too small and hard to read in 4k.

thank you and have a nice day....

User avatar
m0rgg
XWAU Member
Posts: 251
Joined: Wed Apr 01, 2020 10:33 pm

Post by m0rgg » Sat Jul 01, 2023 8:01 pm

You need to set the in-game resolution to a lower value. That will scale the HUD.
Check the hook_resolution options in hooks.ini.
Set hook_autoresolution_enabled=1 and a resolution lower than 4k. 1920x1080 for example.

Or alternatively use the latest version of the hook_resolution, Jeremy added an option for HID scaling if I remember correctly.

Flash
Recruit
Posts: 3
Joined: Fri Jun 30, 2023 7:58 am

Post by Flash » Sat Jul 01, 2023 9:05 pm

Ok, I tried the latest version of Hook_resolution.dll, but the HUD scaling option only scales the HUD panels, the font size stays small.

however, i play with 1600x900 and my TV is good in upscaling and i can read clearly, I'm not the youngest anymore.

thanks for the help

craigdwpa
Cadet 3rd Class
Posts: 26
Joined: Tue Apr 06, 2021 6:15 pm

Post by craigdwpa » Thu Aug 17, 2023 11:43 am

lasers show firing but nothing happens. no laser fire no hits. thank you , you guys are awesome.

User avatar
Forceflow
Fleet Admiral (Administrator)
Posts: 7184
Joined: Wed Oct 20, 1999 11:01 pm
Contact:

Post by Forceflow » Fri Aug 18, 2023 6:48 pm

craigdwpa wrote:
Thu Aug 17, 2023 11:43 am
lasers show firing but nothing happens. no laser fire no hits. thank you , you guys are awesome.
Mhm, this sounds like a faulty install. Your best bet would be to reinstall the game and the mod.
Can you give me more information about what version of the game you are running?
Murphy was an optimist! I am a pessimist!
And always remember that a smile is cheaper than a bullet! (District 9)
Webmaster of the X-Wing Alliance Upgrade Project

craigdwpa
Cadet 3rd Class
Posts: 26
Joined: Tue Apr 06, 2021 6:15 pm

Post by craigdwpa » Sun Aug 20, 2023 9:01 pm

Steam. With 5.6.2 update. Started after updating. Worked fine with 5.6 update.

craigdwpa
Cadet 3rd Class
Posts: 26
Joined: Tue Apr 06, 2021 6:15 pm

Post by craigdwpa » Thu Aug 31, 2023 8:57 am

Forceflow wrote:
Fri Aug 18, 2023 6:48 pm
craigdwpa wrote:
Thu Aug 17, 2023 11:43 am
lasers show firing but nothing happens. no laser fire no hits. thank you , you guys are awesome.
Mhm, this sounds like a faulty install. Your best bet would be to reinstall the game and the mod.
Can you give me more information about what version of the game you are running?

I am using STEAM version. Worked fine with 5.6 update and now laser fire shows firing but no hits no laser fire showing.

craigdwpa
Cadet 3rd Class
Posts: 26
Joined: Tue Apr 06, 2021 6:15 pm

Post by craigdwpa » Thu Aug 31, 2023 8:57 am

I am using STEAM version. Worked fine with 5.6 update and now laser fire shows firing but no hits no laser fire showing.

User avatar
Ace Antilles
Admiral (Moderator)
Posts: 7703
Joined: Sat Jan 22, 2000 12:01 am
Contact:

Post by Ace Antilles » Thu Aug 31, 2023 9:51 am

craigdwpa wrote:
Thu Aug 31, 2023 8:57 am
I am using STEAM version. Worked fine with 5.6 update and now laser fire shows firing but no hits no laser fire showing.
Have you downloaded the latest version?
The 5.6 had this bug which was fixed in 5.62.

You could try updating your hooks too
Chief XWAU Team annoying nitpicker.
Ace Antilles - The X-Wing Outpost
Image

Post Reply